Bijnen uitvaartverzorging kiest voor LED-verlichting

Balaena helpt ondernemers zich toe te rusten op de toekomst
25 april 2016
René Uffing, directeur-eigenaar van Liemers Caravans
10 juni 2016

Bijnen uitvaartverzorging kiest voor LED-verlichting

Bijnen uitvaartverzorging kiest voor LED-verlichting

Dat uitvaartverzorging nog altijd een stoffig imago heeft, geeft Igor Bijnen, telg van de 4e generatie Bijnen uitvaartverzorging in Vught, als eerste toe. Maar die moderniseringsslag heeft zijn onderneming, die hij runt met zijn drie neven, ondertussen ruimschoots gemaakt. Sinds de oprichting in 1928 is de uitvaartverzorger uitgegroeid tot een bedrijf dat alles in huis heeft wat op uitvaartgebied te wensen is. Vaak zijn dat de laatste wensen van mensen bij leven of die van hun nabestaanden. Bij Bijnen kan alles worden besproken, ervaren en gekozen. In een stemmige, maar smaakvolle omgeving èn een duurzame.

“Duurzaamheid en de uitvaartbranche gingen lang niet best samen. De laatste jaren is daar echt verandering in gekomen.”

IMG_0178

Wie bij Bijnen in Vught over de drempel stapt, wordt getroffen door de bijzondere, diverse verdiepingen tellende hal. Met zijn plechtig grijs gepleisterde wanden absoluut een waardige entree, maar ook een prettige ruimte. In een midden hangt een grote kroonluchter. Die is nog voorzien van halogeenlampjes, maar verder is de ronde entree uitgerust met 40 Led-spots van Balaena. Dat heeft diverse voordelen, vertelt Igor Bijnen. “Behalve een aanzienlijke besparing op onze energierekening – de lampjes verbruiken een tiende ten opzicht van de oude – is er geen warmteontwikkeling. Het licht is mooi – esthetiek is bij ons belangrijk – en de spots gaan aanzienlijk langer mee. Als je bedenkt dat sommige van die lichtpunten op lastig bereikbare plekken zitten, is dat heel prettig.”

Duurzame uitvaart

Igor vertelt dat de duurzaamheidgedachte een aantal jaren geleden begon te spelen. Niet alleen bij Bijnen; ook vijf andere uitvaartondernemingen in het land worstelden ermee. Er werd steeds vaker om duurzame oplossingen gevraagd. “Dat resulteerde in het Greenleave-initiatief. Een pakket aan producten en diensten die een duurzame uitvaart mogelijk maken. Denk aan een kist, een urn, een grafmonument maar ook de rouwstoet, de catering en de bloemen. In de keuzes van de klant is er veel verschil in duurzaamheid te maken. Maar duurzaamheid begint bij jezelf. Dus onderwierpen we onze activiteiten, het wagenpark en onze panden aan een uitgebreide energiescan. De verlichting bleek al snel een heikel punt. Alleen al voor onze hoofdingang in Vught branden de hele nacht drie energieslurpende spots. En aangezien wij een 24-uurs bedrijf zijn, brandt ook het licht in onze grote hal vrijwel dag en nacht.”

Duurzaamheidsgedachte wint terrein in de uitvaartbranche

Pilot project

 

Toen Bijnen serieus werk ging maken van het verduurzamen van zijn panden, kwam het bedrijf via een omweg bij Balaena Ledlight terecht. Met adviseur Hans Cramm kwam Bijnen overeen de drukkerij als pilot project te gebruiken. “Een drukkerij heeft natuurlijk hele specifieke eisen als het om verlichting gaat. Dat pakte uitstekend uit. TL-licht is heel geconcentreerd. Ledpanels verspreiden licht over 170 graden en is veel rustiger aan de ogen. Net daglicht. Het flikkert niet en de panels hoor je niet. Bovendien vallen ze als het ware weg in het plafond. Daar komt de besparing in verbruik en vervanging nog bovenop. Ondertussen hebben we ook de verlichting in onze kantoren, de verzorgingsruimte en de grote hal vervangen met Led-verlichting. Dat is een grote, hoge ruimte waarin we van 40 naar 20 armaturen zijn gegaan omdat de lichtopbrengst van Led zoveel hoger is.”


IMG_0181

 

Flexibel

Igor vertelt dat de installatie van de led-verlichting in een aantal fases heeft plaatsgevonden. “Tussen de bedrijven door als het ware. Steeds in overleg met adviseur Hans Cramm. Die was erg flexibel. Als we er niet helemaal uitkwamen, liep hij regelmatig binnen om de situatie zelf te bekijken. In totaal hebben uiteindelijk gekozen voor drie flatlights voor de buitenverlichting, 36 zogenaamde downlights, 89 ledpanelen en 46 ledspots. Daarmee realiseren we dus een veel hogere lichtopbrengst, tegen significant lagere verbruik- en vervangingskosten. Wij zijn tevreden.”

 


Het hoofdkantoor van Bijnen uitvaartverzorging staat in Vught, maar het bedrijf is grofweg actief in de driehoek Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Met 12 locaties is het met recht een uitvaartonderneming van formaat. Zowel in omvang als in aanpak. Onder de noemer Betrouwbaar, Betrokken, Beter heeft het bedrijf alles in eigen beheer. Huisvesting en vervoer, maar ook een eigen drukkerij voor rouwdrukwerk. De locatie in Vught heeft met zijn stemmige, maar hedendaagse interieur het voornoemde stoffige imago ver achter zich heeft gelaten. De vestiging biedt bovendien een indrukwekkend uitvaartinformatieplein met een tentoonstelling over alles wat er op uitvaartgebied mogelijk is. Bijnen werkt met 25 vaste medewerkers en 60 oproepkrachten.