René Uffing, directeur-eigenaar van Liemers Caravans:

 

“Toen de zoveelste TL-bak kuren kreeg, koos ik voor led-verlichting”

Onder het mom ‘als je het doet, moet je het ook goed doen’, bleef bij Liemers Caravans in Duiven letterlijk geen gloeilampje gespaard. De directe aanleiding om voor ledverlichting te kiezen was de zoveelste TL-bak die kuren begon te vertonen. Tel daar een toevallig bezoek van een Balaena Ledlight-vertegenwoordiger, een aanzienlijke energiebesparing en een helderverlichte showroom, werkplaats en kantoorruimte bij op en directeur-eigenaar René Uffing was om. Bovendien werd mei jl. bekend dat de overheid in het kader van het Energieakkoord uit 2013 bedrijven wil dwingen energie te besparen. Dat akkoord werd in 2013 gesloten door een monsterverbond van 47 betrokken maatschappelijke partijen, milieubeweging en politiek. “Dus ondernemen in de geest van de MVO-gedachte is iets wat je als onderneming in deze tijd niet alleen in toenemende mate wil, maar zelfs moet. Overigens was het mij daar in alle eerlijkheid niet om begonnen. Ik werd na de zoveelste uitval van de verouderde TL-verlichting van mijn pand uit 2001 voor de keuze gesteld: investeer ik nog een keer in de vervanging van die kapotte lampen –een lapmiddel – of kies ik voor iets anders?”

24/7 basisverlichting

201 De enthousiaste verhalen van een collega caravan- en recreatiebedrijf trokken Uffing definitief over de streep. “Die vonden het resultaat fantastisch en daar kan ik me volledig bij aansluiten. Het licht van ledpanels en downlighters, dat zijn een soort led-spots, is heel rustig aan de ogen. Bovendien geven ze heel strak licht zonder schaduwvlakken. Vooral in de showroom, maar ook in de werkplaats en op kantoor pakt dat heel goed uit. Vooral op donkere dagen was de TL-verlichting in de showroom ontoereikend. Daarnaast zijn het mooie armaturen. De verlichting is veel representatiever dan de oude. Bovendien gaat ledverlichting langer mee en geven de lampen geen warmte af. Ook dat zijn in ons bedrijfspand grote pluspunten. Dat de lampen veel minder energie verbruiken, is voor ons ook een enorme pre. Wij hebben een basisverlichting die 24 uur per dag brandt.”

Glamping

Uiteraard vergt de installatie van in totaal 260 units ledverlichting een investering van formaat. Uffing:  “De caravan en campersector begint langzamerhand weer wat beter in z’n vel te zitten. Door nieuwe fenomenen als ‘glamping’ op luxe vijfsterrencampings krijgt kamperen een beter imago. Daar kun je bij optellen dat vliegreizen voor sommige mensen minder vanzelfsprekend worden en er steeds meer milieuvriendelijke auto’s op de markt komen die caravans kunnen trekken. Bovendien zijn mensen gesteld op hun bewegingsvrijheid, zowel ouderen als gezinnen met kinderen.  En die is met het huren van een huisje of een caravan op een vaste plek een stuk minder. Vrijheid is sowieso het sleutelwoord in onze sector. Het gaat kortom voorzichtig beter met de branche, dus we zagen wel mogelijkheden deze investering naar voren te trekken. 199

Minimale overlast

196Omdat de overstap naar ledverlichting onmiddellijk een forse besparing op de energiekosten oplevert, is de investering van de aanschaf zeker de moeite waard. “Ondertussen zijn alle TL-bakken en de gasverlichting op buitenterrein vervangen door ledverlichting. Een installatie die zich binnen een week met minimale overlast voltrok omdat de verlichting vaak een op een kan worden vervangen. Door de aanschaf van de ledverlichting betaal ik de eerste vijf jaar in totaal weliswaar iets meer voor de verlichting van mijn pand dan voorheen, maar ik begin wel onmiddellijk te besparen op mijn energieverbruik. Bovendien hoef ik niet meer te investeren in het vervangen van kapotte TL-bakken. Kosten die ik anders ook had moeten maken. De prognose is dat ik uiteindelijk jaarlijks 6.000 euro ga besparen op mijn energierekening. Over de komende 15 jaar gerekend, levert me dat inclusief mijn investering een totale besparing van 75.000 euro op. Gezien de levensduur van de ledverlichting ben ik ook in de toekomst verzekerd van een goed verlicht pand. Daar kon ik geen ‘nee’ tegen zeggen.”

Over Liemers Caravans

KnipselEnthousiaste caravanners en kampeerders vinden al bijna 50 jaar hun weg naar Liemers Caravans. Recreanten kunnen bij het bedrijf terecht voor een nieuwe of gebruikte caravan of camper, onderhoud en reparatie, het huren van een caravan of voor het grote assortiment in caravan- en campingaccessoires. Nadat het bedrijf in 1968 startte in Zevenaar, vestigde het zich na drie verhuizingen op het bedrijventerrein Centerpoort-Zuid in Duiven op een prominente plek direct aan de A12.    


Bijnen uitvaartverzorging kiest voor LED-verlichting

Dat uitvaartverzorging nog altijd een stoffig imago heeft, geeft Igor Bijnen, telg van de 4e generatie Bijnen uitvaartverzorging in Vught, als eerste toe. Maar die moderniseringsslag heeft zijn onderneming, die hij runt met zijn drie neven, ondertussen ruimschoots gemaakt. Sinds de oprichting in 1928 is de uitvaartverzorger uitgegroeid tot een bedrijf dat alles in huis heeft wat op uitvaartgebied te wensen is. Vaak zijn dat de laatste wensen van mensen bij leven of die van hun nabestaanden. Bij Bijnen kan alles worden besproken, ervaren en gekozen. In een stemmige, maar smaakvolle omgeving èn een duurzame.

“Duurzaamheid en de uitvaartbranche gingen lang niet best samen. De laatste jaren is daar echt verandering in gekomen.”

IMG_0178

Wie bij Bijnen in Vught over de drempel stapt, wordt getroffen door de bijzondere, diverse verdiepingen tellende hal. Met zijn plechtig grijs gepleisterde wanden absoluut een waardige entree, maar ook een prettige ruimte. In een midden hangt een grote kroonluchter. Die is nog voorzien van halogeenlampjes, maar verder is de ronde entree uitgerust met 40 Led-spots van Balaena. Dat heeft diverse voordelen, vertelt Igor Bijnen. “Behalve een aanzienlijke besparing op onze energierekening – de lampjes verbruiken een tiende ten opzicht van de oude – is er geen warmteontwikkeling. Het licht is mooi – esthetiek is bij ons belangrijk – en de spots gaan aanzienlijk langer mee. Als je bedenkt dat sommige van die lichtpunten op lastig bereikbare plekken zitten, is dat heel prettig.”

Duurzame uitvaart

Igor vertelt dat de duurzaamheidgedachte een aantal jaren geleden begon te spelen. Niet alleen bij Bijnen; ook vijf andere uitvaartondernemingen in het land worstelden ermee. Er werd steeds vaker om duurzame oplossingen gevraagd. “Dat resulteerde in het Greenleave-initiatief. Een pakket aan producten en diensten die een duurzame uitvaart mogelijk maken. Denk aan een kist, een urn, een grafmonument maar ook de rouwstoet, de catering en de bloemen. In de keuzes van de klant is er veel verschil in duurzaamheid te maken. Maar duurzaamheid begint bij jezelf. Dus onderwierpen we onze activiteiten, het wagenpark en onze panden aan een uitgebreide energiescan. De verlichting bleek al snel een heikel punt. Alleen al voor onze hoofdingang in Vught branden de hele nacht drie energieslurpende spots. En aangezien wij een 24-uurs bedrijf zijn, brandt ook het licht in onze grote hal vrijwel dag en nacht.”

Duurzaamheidsgedachte wint terrein in de uitvaartbranche

Pilot project

  Toen Bijnen serieus werk ging maken van het verduurzamen van zijn panden, kwam het bedrijf via een omweg bij Balaena Ledlight terecht. Met adviseur Hans Cramm kwam Bijnen overeen de drukkerij als pilot project te gebruiken. “Een drukkerij heeft natuurlijk hele specifieke eisen als het om verlichting gaat. Dat pakte uitstekend uit. TL-licht is heel geconcentreerd. Ledpanels verspreiden licht over 170 graden en is veel rustiger aan de ogen. Net daglicht. Het flikkert niet en de panels hoor je niet. Bovendien vallen ze als het ware weg in het plafond. Daar komt de besparing in verbruik en vervanging nog bovenop. Ondertussen hebben we ook de verlichting in onze kantoren, de verzorgingsruimte en de grote hal vervangen met Led-verlichting. Dat is een grote, hoge ruimte waarin we van 40 naar 20 armaturen zijn gegaan omdat de lichtopbrengst van Led zoveel hoger is.”

IMG_0181

 

Flexibel

Igor vertelt dat de installatie van de led-verlichting in een aantal fases heeft plaatsgevonden. “Tussen de bedrijven door als het ware. Steeds in overleg met adviseur Hans Cramm. Die was erg flexibel. Als we er niet helemaal uitkwamen, liep hij regelmatig binnen om de situatie zelf te bekijken. In totaal hebben uiteindelijk gekozen voor drie flatlights voor de buitenverlichting, 36 zogenaamde downlights, 89 ledpanelen en 46 ledspots. Daarmee realiseren we dus een veel hogere lichtopbrengst, tegen significant lagere verbruik- en vervangingskosten. Wij zijn tevreden.”  
Het hoofdkantoor van Bijnen uitvaartverzorging staat in Vught, maar het bedrijf is grofweg actief in de driehoek Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Met 12 locaties is het met recht een uitvaartonderneming van formaat. Zowel in omvang als in aanpak. Onder de noemer Betrouwbaar, Betrokken, Beter heeft het bedrijf alles in eigen beheer. Huisvesting en vervoer, maar ook een eigen drukkerij voor rouwdrukwerk. De locatie in Vught heeft met zijn stemmige, maar hedendaagse interieur het voornoemde stoffige imago ver achter zich heeft gelaten. De vestiging biedt bovendien een indrukwekkend uitvaartinformatieplein met een tentoonstelling over alles wat er op uitvaartgebied mogelijk is. Bijnen werkt met 25 vaste medewerkers en 60 oproepkrachten.
 


Miranda’s Groente en Fruit in Gemert installeerde 17 Balaena Ledlights.

 Groentewinkel Miranda’s Groente en Fruit in Gemert opende augustus 2006 zijn deuren. Oprichtster en eigenaresse Miranda Muilwijk (47) blies de zaak nieuw leven in na een faillissement van de vorige eigenaar en ging daarbij voortvarend te werk. De oud-werkneemster bouwde een florerende, kerngezonde groente- en fruitzaak op die van het begin af aan liep als een trein. Het geheim van dit succes: hard werken, ‘goeie spullen’ verkopen en een doorgewinterd team waar ondertussen ook haar echtgenoot deel van uitmaakt.

“Het licht werkt een stuk prettiger én de Ledlight vragen veel minder onderhoud"

Miranda 1“We verkopen de goede producten en wassen, snijden en bereiden wat we aan sausen, gesneden groenten, fruit en maaltijden verkopen allemaal zelf. Alles is vers en puur. Daar komen geen conserveringsmiddelen aan te pas. Dat wordt gewaardeerd door onze klanten die het je natuurlijk wel moeten gunnen met al die supermarkten in de buurt. Wij draaien op mond-tot-mondreclame en adverteren nooit.” Balaena Ledlight kwam op hun pad in de persoon van vertegenwoordiger Pim de Graaf. “Hij kwam langs, legde ons de voordelen van de Balaena ledlights uit en rekende ons voor wat we aan energiekosten zouden besparen. In onze zaak ging het in totaal om 17 ledlights, zowel voor- als achterin de zaak. Nou, daar hadden we wel oren naar.

Zo gepiept

Het verwijderen van de oude TL-verlichting en het installeren van de nieuwe Balaena ledlights was binnen anderhalf uur gepiept. Op ons verzoek op een maandagmorgen omdat de zaak dan gesloten is. Over het resultaat zijn we erg tevreden. Niet alleen geven de ledlights prettig wit licht dat veel rustiger is aan je ogen; buiten zie je veel beter dat het licht brandt en de zaak open is. De klanten viel het niet per se op dat de verlichting was veranderd, maar ons personeel zag het meteen. De led-verlichting is helderder. Miranda 2Je ziet veel beter wat je doet. Bovendien is het licht meteen aan. Het hoeft niet eerst op te starten zoals bij TL-verlichting. De MVO-gedachte is zeker belangrijk, maar waar ik ook erg blij mee ben, is dat ik die TL-verlichting niet meer hoef schoon te maken. De platte platen van de Balaena bv ledlights zijn glad en afgesloten. Dat ziet er mooi uit én ik hoef die TL-roosters niet meer te poetsen. Ook dat vind ik een hele winst!”


Balaena Ledlight matchte met de duurzame gedachte van Get Bannered

Get Bannered Reclameproducties is een jong bedrijf dat presentatiesystemen voor binnen- en buitentoepassingen ontwerpt en produceert. Onder de slagschaduw van Eindhoven Airport creëert de onderneming niet alleen kleurrijk bedrukte doeken, banners, banieren, borden en vlaggen voor de meest uiteenlopende doeleinden; Get Bannered gaat bovendien uiterst creatief om met de MVO-gedachte.

“Verlichting is topprioriteit als het draait om kleur en drukkwaliteit”

Kantoorruimte Get BanneredCreatief Directeur Daan Slaats: “Op dit moment zijn we bezig met het behalen van het duurzaamheidlabel C. Daarmee zijn we één van de voorlopers in onze branche. Uit de markt wordt er, behalve door grote bedrijven en overheden, nog niet echt om gevraagd maar het begin is er. We willen er klaar voor zijn als de omslag komt. Zo bedenken en onderzoeken we nieuwe toepassingen en mogelijkheden voor hergebruik van restmaterialen en afval. Met name voor de bedrukte doeken, soms vele m2 groot, die na gebruik worden weggegooid: het zogenaamde recyclen en upcyclen. Denk daarbij aan tassen met de naam van een bepaald evenement, originele waszakken, Ipad-hoezen, maar we werken ook aan tentdoeken voor vluchtelingenkampen. Verder hebben we vorig jaar nieuwe printers aangeschaft en zijn we overgestapt op printtechnieken op basis van watergedragen verven en onderzoeken we de mogelijkheden om op groene stroom over te stappen.

Kwaliteit

Dus toen Balaena Ledlights op ons pad kwam en ons vertelde over de mogelijkheden om met LED-verlichting op kosten én energie te besparen tegen minimale investeringskosten, waren we meteen geïnteresseerd. Bijkomend voordeel van de Balaena ledlights is dat ze rustiger en witter licht geven. Een arbo-omstandigheid die in onze branche, waar complete studies worden gemaakt van kleur en drukkwaliteit, van groot belang is.Printerruimte Get Bannered ‘Hang maar op’, zeiden we en dat gebeurde vervolgens binnen een handomdraai. Er hangen nu Balaena ledlights in ons kantoor en de printruimte. In de laatste bleek de lichtopbrengst aanvankelijk onvoldoende, maar met een andere voeding was dat zo opgelost. De oude TL-bakken hebben we op de plafondplaten laten liggen. Voor het geval de verhuurder de bedrijfsruimte in de oude staat wil terugbrengen als we hier ooit vertrekken.”


JJ Dabekausen combineert MVO-gedachte, ergonomie en imago

JJ Dabekausen opereert in een nichemarkt waarin de onderneming ernaar streeft de top te bereiken en te behouden. De activiteit: im- en export en distributie van landschapsverzorgingmachines en onderdelen, in het bijzonder van de armmaaiers, in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het bedrijf, dat al sinds 1896 bestaat, heeft vestigingen in Echt, Limburg en in Potsdam bij Berlijn. Afnemers zijn groenvoorzieners, (semi-)overheden, de landbouwsector en loonbedrijven.

“Met TL-verlichting is er altijd wel een lamp die flikkert”

dabekausen-2014-05-16 15.53.00Hoewel JJ Dabekausen al decennia lang nauw samenwerkt met de Britse firma McConnel, Europees marktleider op het specialistische gebied van armmaaiers, is JJ Dabekausen een puur Nederlands bedrijf. “Wij zijn een vertegenwoordiger van McConnel en werken nauw met hen samen, maar verder zijn we ook met andere merken actief. Met name in de Benelux en Duitsland. Een groot werkgebied waar onze, vaak technisch hoogwaardige machines worden ingezet bij landschapsonderhoud, bosbouw of landbouw”, licht directeur en mede-eigenaar Jeroen Huijsmans in zijn kantoor in Echt toe. “Toen ik hier in 2004 aan de slag ging, was er sinds 1989 niets wezenlijks aan het bedrijfspand gewijzigd.

Besparen door vernieuwing

We zijn langzamerhand begonnen dingen te vernieuwen en aan te passen om de uitstraling van ons pand te verbeteren. Eén van de zaken die we hadden aangepast was onze telefonie, waar Pim de Graaf ons bij had geholpen. Een pro-actieve vertegenwoordiger Patrick Ronken die ons dit voorjaar benaderde met de vraag of LED-verlichting niets voor ons was. Vanwege de MVO-gedachte, maar ook vanuit ergonomisch en esthetisch oogpunt waren we meteen geïnteresseerd. ‘Laat maar zien wat je hebt’, zeiden we en dat waren de ledlights van Balaena. Die zagen er prima uit, dus tekenden we een contract voor 27 armaturen voor onze kantoorruimten en zes dagen later hingen ze er in. dabekausen-2014-05-16 15.57.59Ik moet zeggen: het ziet er mooi en evenwichtig uit. Ze geven een beetje futuristisch, wit licht dat veel rustiger is aan je ogen. Van die TL-bakken flikkert er altijd wel eentje. Ter vergelijking: waar TL-verlichting 8.000 branduren heeft, biedt LED-verlichting er 50.000 met een aanzienlijk lager energieverbruik. Het vervangen van de lampen ging heel snel, omdat de verlichting een op een vervangbaar was. Tel daar bij op dat je geen omkijken hebt naar de aanvraag van subsidies, dat de terugverdientijd van je investering te overzien is en de installatie geruisloos wordt verzorgd en tel uit je winst.”


Ledlights sluiten naadloos aan bij MVO-activiteiten van Weijers Riooltechniek

Weijers Riooltechniek richt zich met name op rioolreiniging en inspectie, maar heeft door de jaren heen ook tal van andere taken, zoals gladheidbestrijding, veegdiensten en groenbeheer aan het pakket toegevoegd. Dat doet het bedrijf, dat 24/7 klaar staat om in actie te komen, vooral in opdracht van gemeenten en zakelijke opdrachtgevers. Daarnaast kunnen particulieren een beroep op de firma doen. Met de jarenlange ervaring is de onderneming dan ook een begrip in de regio.

“Goed licht is een winst op zich als je bedrijf rond de klok actief is”

Directeur-eigenaar Johan Weijers: “Er werken zo’n 25 mensen bij ons bedrijf die samen zeven vrachtwagens, tien busjes, een paar auto’s en nog wat ander materieel op de weg houden. Een aardig wagenpark dus, waarvoor we over een buitenterrein en een ruime bedrijfshal beschikken. Omdat we zelf de reparaties en het onderhoud verzorgen, is goede verlichting onmisbaar. Dus toen Balaena Ledlight.nl zijn ledlights bij ons onder de aandacht bracht, waren we onmiddellijk geïnteresseerd. Om de verbeterde lichtopbrengst, maar ook omdat we een investering in LED-verlichting volgens Balaena-vertegenwoordiger Boudewijn Moers binnen twee jaar zouden terugverdienen aan besparing op ons energieverbruik.

100% schoon

Dat laatste sloot goed aan bij onze andere activiteiten op MVO-gebied, zoals de aanschaf van 100% elektrische auto’s, schone vrachtwagens die voldoen aan de Euro V-norm en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ondertussen hebben we in de bedrijfshal, de kantine en ons kantoor in totaal 74 TL-bakken door Weijers 6ledlights en Industrial Ledlights van Balaena Ledlight.nl laten vervangen. Ik moet zeggen: het is hoogwaardig materiaal die LED-verlichting en de installatie verliep snel. Binnen anderhalve dag hing het erin en de lichtopbrengst is absoluut beter. De lampen geven veel en rustig licht. Een hele winst als je de klok rond onderhoud en reparaties aan je voertuigen moet uitvoeren. Nu maar afwachten wat de energierekening doet, hè. We houden de brievenbus in de gaten.”


Daanen Shipping & Logistics tevreden over zorgenloze aanschaf van Balaena Ledlights

Het kantoorpand van Daanen Shipping & Logistics heeft zelf wel iets van een stuurhut, zoals deze hoog boven de oevers van het Maas-Waalkanaal in Nijmegen uittorent. Het mag dan ook geen wonder heten dat het bedrijf zich nationaal en internationaal met alle facetten van transport over water bezighoudt. Én dat eigenaren Jan Witjes en Hans Brom beiden oud-schippers zijn. De beste stuurlui van dit scheepvaartbedrijf staan hier dus letterlijk aan de wal en verrichten hun werkzaamheden sinds enige tijd in het heldere licht van de Ledlights van Balaena Ledlight.nl.

“Ik koop liever van een betrouwbare partner met een gezicht dan van internet”

Daanen bedrijfspand 2“Ik koop liever iets van een betrouwbare partner met een gezicht dan van een LED-aanbieder via internet”, steekt Jan Witjes van wal. In 2007 nam hij het bedrijf samen met zijn compagnon Hans Brom over. Het tweetal werkt sinds 1990 bij Daanen dat al sinds 1958 bestaat. “Er zit natuurlijk een bepaalde gunfactor in, maar in ruil daarvoor werden wij bij de aanschaf van de Ledlights van Balaena Ledlight.nl volledig ontzorgd. Zowel het aanvragen van de diverse subsidies voor deze MVO-investering als de installatie in ons kantoor, de keuken, een tweetal spreekkamers, de hal en een bedrijfshal voltrok zich buiten ons om. In feite zoals wij zelf werken: als één aanspreekpunt. De klant belt ons op, vertelt dat hij zijn goederen of materiaal bijvoorbeeld van de Oekraïne of India naar Nederland wil vervoeren en dan regelen wij dat. Van laden, overslag tot en met lossen op de plaats van bestemming.

MVO-gedachte

Een belangrijke reden dat we ‘ja’ zeiden tegen deze investering in de Ledlights van Balaena Ledlight.nl is de MVO-gedachte waar wij in feite onze dagen al mee vullen. Tenslotte is het milieu gebaat bij onze activiteiten. Iedere schip dat wij laten varen, scheelt 70 tot 80 vrachtwagens op de weg. De tweede reden is de lichtopbrengst van de Ledlights. Die is echt vele malen beter. Zeker op donkere dagen is het heel prettig om in zo’n helder, wit licht te werken. Het is natuurlijker: net daglicht. Dat werkt veel rustiger. De mensen gaan echt minder moe naar huis. De installatie was binnen 2,5 uur gepiept. De Ledlights waren eenvoudig in te passen in het systeemplafond en het ziet er mooi uit. Die TL-bakken zijn zó jaren zeventig. Daanen kantoor 2De installatie in onze loods was wat lastiger. Een schakelaar werkte niet goed, maar dat werd netjes opgelost. Het contact verloopt dan ook goed. Je hoeft niet eindeloos te bellen voordat er iets gebeurt en ze komen hier lachend binnen. Dat is ook positief, niet waar? Ze kunnen het absoluut mooi vertellen die heren van Balaena Ledlight.nl, maar ze maken het vervolgens wèl waar.”


‘Visual’ leverancier Heinemans ziet eigen werk in nieuw licht

Wil Heinemans startte ooit een reclamebureau dat zich vooral bezighield met het ontwikkelen en doorvoeren van huisstijlconcepten. In 35 jaar groeide het bedrijf echter uit tot de breed georiënteerde ‘beeldpartner’ die Heinemans vandaag de dag is. Voor grote namen in de Retail, Architectuur, Food/Nonfood en Merk promotie ontwikkelt het bureau nog steeds huisstijlconcepten. Maar nu in een zeer uitgebreide range van verschijningsvormen.   

“De ontwikkelingen rond Led-verlichting zijn explosief toegenomen”

heinemans1Want Heinemans verzorgt als reclameproductiebedrijf promotie-items, belettering/signing, interieurstyling; business-to-business en voor particulieren. Maar ook custom made objecten, acties of thema’s die op z’n zachts gezegd opvallen. In 2012 betrok het bureau zijn huidige locatie aan het Zandven in Veldhoven. Een modern bedrijfspand onder de rook van Eindhoven Airport. Heinemans liet zijn nieuwe vestiging zo bouwen dat het met een kantoorruimte, een productiehal en een bedrijfshal volledig aan de eigen wensen en behoeftes voldoet. “Op het moment dat wij met de bouw bezig waren, stond Led-verlichting nog in de kinderschoenen. Sindsdien zijn zowel de ontwikkelingen als het aanbod van Led-verlichting explosief toegenomen. Hetzelfde geldt voor eigen energievoorziening met zonnepanelen. De volgende duurzame maatregel waarin we op afzienbare termijn willen investeren”, vertelt directeur-eigenaar Wil Heinemans. “Net als andere ondernemingen wil ik graag maatschappelijk verantwoord en ‘groen’ ondernemen.

MVO

Zo stapten we een aantal jaar geleden van solvent print over naar milieubewuste latex print. Onlangs nog hebben we twee HP Latex grootformaat printers van de nieuwste generatie aangeschaft.” Hij vertelt dat hij begin 2014 in contact kwam met Balaena Ledlight. “Dat is heel positief uitgepakt. Zowel qua installatie als lichteffect. In ons kantoor heeft Balaena 34 Ledlights van 60 x 60 cm geïnstalleerd. In de productiehal en de bedrijfshal nog eens 42 langwerpige verstralers en 20 Balaena Ledlights van 30 x 120 cm.

Installatie

Het vervangen van de TL-verlichting en de montage van de Ledliheinemans2ghts verliepen geruisloos. Er werd een steiger geplaatst en de lampen werden tussen de bedrijven door vervangen. Over het resultaat zijn we heel tevreden. Voor een grafische branche zoals de onze is kleurbepaling natuurlijk uitermate belangrijk. Dat gaat perfect in dit heldere Led-licht. Bovendien werkt het rustig en prettig. Er werken hier twaalf mensen en ik heb van niemand commentaar gekregen. Daarnaast is een besparing op je energierekening natuurlijk gunstig. Ik heb mijn eindafrekening nog niet ontvangen, maar ik ben benieuwd!”


Content Autogroep over Balaena Ledlight

In Eindhoven en omstreken is Content Autogroep een klinkende naam. Al bijna twintig jaar rijden bij deze dealer van populaire automerken als Dodge, Chrysler, Jeep, Lancia, Kia en Subaru nieuwe en gebruikte modellen de showroom uit. Daarnaast weten klanten de vestiging aan de Pietersbergweg te vinden voor reparatie en onderhoud. Zo’n 65 mensen werken er ondertussen en het bedrijf groeit hard. Een gerenommeerde, moderne onderneming dus die de brancheontwikkelingen op de voet volgt, maar ook niet blind is voor wat zich daarbuiten afspeelt.  

“De uitdaging van een proefplaatsing wilden we wel aangaan”

  content2Directeur-eigenaar Herman Driessen: “Balaena Ledlight kwam op ons pad toen de onderneming een aantal bedrijfsauto’s bij ons kocht. Onze showrooms werden op dat moment nog volledig verlicht door TL-bakken, spots en hanglampen van 250 watt. Vooral die laatste zijn elektriciteitsvreters en peperduur in gebruik. De energiebesparing die led-verlichting ons naar verwacht oplevert, is dan ook behoorlijk. Nou komt verlichting in onze showrooms nogal nauw. Je wilt toch dat je auto’s letterlijk en figuurlijk in een zo gunstig mogelijk licht komen te staan. Daarom waren we aanvankelijk een beetje huiverig voor led-verlichting. We waren bang dat het wellicht te wit zou zijn. Maar Balaena Ledlight had zo’n rotsvast vertrouwen in het eigen product – in dit geval Balaena ledlights van 60 x 60 – dat ze een proefplaatsing voorstelden. Een van de eigenaren, een oude bekende van me en een echte ondernemer zei: ‘We vervangen twintig TL’s door Balaena ledlights. Als het niet bevalt, dan halen we ze er weer uit.’ In ons geval kwam dat neer op 100 m2 showroom. Nou, die uitdaging wilde ik wel aangaan.  

Resultaat

content1Het resultaat was uitstekend. Het licht was mooi en goed. Nou hebben wij een showroom van 4.500 m2. Om al die verlichting in één keer door ledlight te laten vervangen, daar is een aanzienlijke investering mee gemoeid. We spraken daarom af de showroomoppervlakte in delen aan te pakken. Daarnaast willen we op termijn de werkplaats uitrusten met de Industrial Ledlights van Balaena en gaan we ook de mogelijkheden bekijken voor Led-verlichting in onze Harley-Davidson vestiging in Veghel.” Driessen vertelt dat de montageoverlast minimaal is. “Het is prettig samenwerken met Balaena Ledlight. Het bedrijf komt zijn afspraken keurig na en de montage is tussen de bedrijven door in een dag gebeurd. Wij zetten wat auto’s aan de kant en leggen er hier en daar doeken overheen. Verder hebben we er geen omkijken naar.”

“Goed licht is een winst op zich als je bedrijf rond de klok actief is”


- Weijers Riooltechniek


Balaena B.V.